Instrumente de conversie utile in bucatarie

Ca si mine, probabil ca multi dintre voi, va inspirati in retetele voastre, din diverse bloguri si site-uri din strainatate. De aceea as vrea sa impart cu voi doua instrumente utile care ma ajuta pe mine sa transform cantitatile exprimate in sistemul de masura Imperial sau US, adica Cups, Oz, Teaspoons, etc. in sistemul metric European, adica grame sau kg. ori litri.

Deci, primul site de acest fel, poate fi gasit AICI. Ce mi se pare interesant, este ca poti introduce tipul de aliment pe care-l dorim sa-l tranformam, pentru ca in functie de acesta, gramajul poate fi diferit. 
De ex. " one cup " de migdale intregi cantareste 143 de grame, in vreme ce " one cup " de migdale maruntite, cantareste doar 95 de grame, si tot asa, in functie de ce punem in acel cup.

O varianta simplificata a acestui calculator, in care nu e nevoie de a introduce tipul de aliment, poate fi gasita AICI  Aceasta insa nu mi se pare asa de exacta, deoarece pentru aceiasi " one cup ", calculatorul ne arata o greutate de 230 de grame....hmmm, cam mare diferenta, daca in acel " cup " punem migdale.

Nu ca as obisnui eu sa pun cantitatile la " milimetru " sau mai degraba la " gram ", dar gasesc util acest instrument pentru orientarea generala. Dupa un timp, cred ca fiecare invata sa aprecieze " ochiometric " cat are un " cup " sau un oz.

Ok, desi calculatorul de mai sus poate parea foarte detaliat, la anumite alimente, nu stie sa ne arate ce vrem noi. De ex. la pudra de cacao, nu ma lasa sa aleg " one cup ", instrumentul vrea sa aleg intre alte unitati de masura. Aici avem nevoie de ACEST CALCULATOR. care in afara de faptul ca ne converteste automat ceea ce vrem noi, in mai multe echivalente, are si o lista de calculatii pentru diverse ingrediente mai uzuale.


Desigur mai exista si recipientele gradate in diversele sisteme de masura, dar nu stiu de ce, pentru mine cel putin, care am o parte de retete salvate intr-un excell, e mai simplu ca atunci cand gasesc o reteta sa ii transform unitatile de masura si sa le am deja intiparite in minte in grame cand ajung in bucatarie si sa nu mai stau acolo sa vad ce si cum.

Ok, acum in alt registru, pentru cei ce isi controleaza strict greutatea si sunt interesati de cate calorii, proteine, vitamine, etc sunt in mancarea pe care o preparati sau o cumparati, AVEM UN SITE IN ENGLEZA care ne spune exact ce contine orice aliment. 

In limba romana avem ACEST SITE, care ne spune cam acelasi lucru, evident in alt format. Interesant e ca aici se adauga constant alte alimente, multe din ele fiind cele pe care le gasim in mod normal in magazine, avand inscris chiar si firma care le produce.
Sper sa va foloseasca si voua si sa bucatariti mai cu drag, daca stiti cate grame are " one cup " de cacao sau cate calorii are prajitura pe care o preparati.


Spor la treaba !
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Trimiteți un comentariu