Painea noastra cea de toate zilele - despre painea raw

Nu stiu altii cum sunt, dar eu daca nu mananc o bucatica de paine la masa, am mancat degeaba, nu ma satur. Cred ca e mai mult o chestie psihologica. De cand incerc sa mananc cat mai multe alimente crude, acord si mai mult importanta painii ( nu-i vorba, ca si inainte apreciam o paine buna ), dar acum imi dau seama ca painea nu-i deloc raw. Asa ca am inceput sa caut retete de paini raw pe care sa le pot face singur si spre surpriza mea, am aflat ca exista. Asa am dat si de alti oameni care mananca alimente crude dar care nu pot sta fara paine, iar unii dintre ei chiar au reusit sa faca o paine fara sa o coaca in cuptor. Pe net exista mai multe retete de astfel de paini, si chiar Ligia are mai multe astfel de retete pe blogul ei, dar din cauza ca mai toate aceste retete necesita o pregatire prealabila a ingredientelor si o dezhidratare indelungata, inca nu am fost tentat sa le incerc.

Asa ca am continuat sa caut o retata mai simpla si care sa necesite mai putin timp de pregatire. Tot cautand asa pe net, am dat de aceasta reteta postata pe un site excelent, pe care va sfatuiesc sa-l rasfoiti, veti afla multe informatii folositoare in bucatarie.

Deci, pornind de la aceasta reteta simpla, pe care am facut-o o singura data ( ca sa fiu sigur ca este ok - lipiile au iesit exact ca acolo, moi si pufoase ), am inceput sa improvizez si sa adaug ce imi trecea prin cap si ce aveam la indemana. In primul rand am inlocuit aproape integral faina alba de grau cu cea integrala ( alta data am folosit chiar si de secara, juma' - juma' cu cea de grau, macinate de mine in casa - aluatul a fost prea tare, si ca sa-l salvez am mai facut unul ca-n reteta de baza si apoi le-am combinat, a fost ok ). Proportia a fost cam 90% faina integrala si 10% faina alba.
Apoi am inceput sa adaug diverse chestii...faina de in, de alune, de rosii uscate, usturoi, ceapa, seminte de floarea soarelui si de dovleac maruntite, susan, mei, cimbru, chimen, busuioc, alune caju inmuiate peste noapte, rosii uscate...si-or mai fi fost si altele, da' le-am uitat. ( n-am avut masline si ciuperci ca puneam si d-alea :D ). Bineinteles am incorporat mai mult ulei si apa decat era normal, dar per ansamblu aluatul era moale si elastic, numai bun de lucrat cu el.

L-am lasat sa se odihneasca, vreo 3 ore cred si apoi am revenit la reteta de baza, am format bilutele ( multumesc Maria pentru ajutor ) si dupa ce le-am aplatizat, am pus cateva ( pe rand ) pe o tabla de clatite, incinsa bine in prealabil. Pe tabla nu le-am lasat mai mult de 30-40 de secunde, pana incepeau sa faca basicute. Avand faina de grau integral, nu au cum sa iasa asa moi si pufoase ca cele facute de faina alba, dar sunt excelente si avand in vedere ca stau doar juma' de minut pe foc, le consider destul de raw :D Ies ca o lipie, sau mai degraba ca tortilla, dar se pot rula  ca o clatita.
Eu am facut o salata de ardei copti, rosii, sfecla, germeni de grau, secara si brocoli, ceva branzeturi si am umplut aceste mici lipii...cu asta ( si cu rondele de vinete si dovlecei puse putin pe plita si udate din belsug cu ulei de masline nefiltrat ) ne-am delectat Duminica, la masa de pranz.

Sa ne fie de bine !
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Trimiteți un comentariu